Párkapcsolati coaching és Székelykő

Hogy kerül a csizma az asztalra, mondhatják sokan a cím elolvasása után. Természetesen senki sem akar elmenni Torockóra, Székelykő lábánál lévő településre azért, hogy ott párkapcsolati coachingot tartsanak.

A cím csak képletesen jutott eszembe. A párkapcsolati coachingban az az ideális, amikor a pár mindkét tagja együtt, közösen kér segítséget, hogy kiutat találjanak a gondjaik megoldására. De sokszor csak a pár egyik tagja fordul segítségért. Milyen érdekes, a legtöbb esetben, mire eljut a segítségért forduló ügyfél a megoldáshoz, megérti, hogy a kapcsolatukban hol a hiba, ebből mi az ő része, a párja is eljut arra a szintre, hogy ő is hajlandó megoldásra törekedni.

A bevezető után ismét felmerülhet a kérdés: „Na és a Székelykő?”

Évekkel ezelőtt jártam Torockón, a Kárpát-medence egyik legszebb településében. A faluval szemben magasodik Székelykő, a faluból nézve szinte függőleges sziklafalával. Hajnalban indultunk a barátokkal a nagy túrára. Torockóból indulva 750 méter szintkülönbséget kellett megtennünk. A sziklafal aljához érve láttuk, hogy gyalogos járatok vannak, amik kisebb nehézséggel felvezetnek a hegytetőre. Miután felértünk, kilihegtük magunkat, megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, elindultunk visszafele, de most a hegy másik oldalát választottuk. Ez az oldal nem volt sziklás, erdős vidék volt, de igencsak lejtős. A hajnali pára lecsapódott a mohás, füves altalajra, ami csúszóssá tette a lefele vezető utat. Egyik fától futottunk a másikig, de volt, aki gatyaféken tette meg az út egy részét. Végül mindenki szerencsésen leérkezett és egy nagy élménnyel utazhattunk haza.

Amiért mindezt leírtam, mert eszembe jutott egy pár élete. A külső megfigyelő sokszor külön látja a pár egyik vagy másik tagját, a fiút vagy a lányt. Ha párkapcsolati coachingra csak a pár egyik tagja jön el, akkor csak az ő oldalát, az ő szempontját látja a coach. Visszatérve Székelykőre, ha mi ugyanazon az úton jövünk vissza, amin felmentünk, akkor azt mondanánk, a hegy csupa szikla, viszont ha az erdős részén mentünk és jöttünk volna vissza, a szikláról nem is beszélnénk. De végül is a Székelykő olyan, hogy a mindkét oldalát lássuk egyben, sziklás az egyik, erdős a másik oldal.

A párkapcsolati coaching célja, hogy megismerjék a párok az elakadásaikat, felismerjék, hogy miben kell javítaniuk. Egyikük a sziklás, másik az erdős oldal, ezt a két oldalt kell úgy megismerniük, hogy együtt, közösen képviseljék a két oldalt, fogadják el, hogy a másik miben jobb, vagy rosszabb, de együtt hogyan tudják a legjobbat kihozni a közös életükből.

A végső célok sokrétűek és átfogóak, de mindegyikük egy közös célt szolgál: a kapcsolatok javítását és megerősítését. A coaching során a párok megtanulhatják, hogyan kommunikáljanak hatékonyabban, kezeljék a konfliktusokat konstruktívan, növeljék érzelmi intimitásukat, összehangolják céljaikat és értékeiket, valamint mélyebb önismeretre és másik fél megértésére tegyenek szert. Mindezek az eredmények hozzájárulnak a boldogabb és tartósabb kapcsolatok kialakításához, amelyek alapvetően befolyásolják az életminőséget és a személyes boldogságot.

Ha úgy érzi, a kapcsolatában gondok vannak, és a megoldást választják, forduljon egy segítő szakemberhez, aki segít megtalálni az utat a közös boldogsághoz.

Ha úgy érzed, hogy megbízol bennem, hívj bátran, én segítségedre leszek!