Vászoly és Aba Sámuel

Aba Sámuel szent István lánytestvérének a férje, Magyarország harmadik királya.

Szent Imre herceg halála után István királynak gondot okozott, hogy kijelölje utódját. A régi törzsi rend szerint Mihály nagybátyja Vászoly, vagy más néven Vazul lett volna a várományos a trónra. De ahogy annak idején Géza fejedelem halála után sem Koppány lett az új fejedelem, hanem az európai szokások szerint a hatalom a király, vagy ebben az esetben még a fejedelem a fia, István lett a hatalom örököse. István továbbra is ezt a rendet szerette volna fenn tartani, ezért taníttatta Imre fiát úgy, hogy halála esetén ő fog a királyi trónra kerülni. Lásd István király intelmei Imre herceghez. (https://mek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm)

Imre halála után István úgy gondolta, hogy a legközelebbi fiú hozzátartozóját választja utódjául. Így esett a választás Orseolo Péterre, aki az egyik nővére és az akkori velencei dózse fia volt. Döntése után Pétert az udvarába rendelte, hogy felkészítse őt a későbbi uralkodásra.

Orseolo Pétert a honi nemesség gyenge uralkodónak tartotta, főleg a külpolitikai tevékenysége, és ennek következtében a nyugati területeken felesleges harcokban való részvétel miatt. Emiatt az ország vezetői fellázadtak, és Pétert elzavarták a trónról, majd Aba Sámuelt, István rokonát kiáltották ki vezetőjüknek és koronázták meg királlyá. Aba Sámuel uralkodása nem tartott sokáig, mert az őt uralkodóvá tevő vezetők ellene is fellázadtak. Ezért háromévi uralkodás után, annyira meggyengült az ország, hogy Orseolo Péter, aki a németekhez menekült leváltását követően, a németeknek hűbéri esküt követően német csapatok segítségével könnyedén visszaszerezte hatalmát. Ebben a harcban Sámuel is részt, és a csatában életét vesztette.

A történelem érdekessége, hogy az írás elején említett Vászoly – akit István uralkodásra alkalmatlanná tett, egy 14. századi krónika szerint fülébe ólmot öntöttek – lett a későbbi királyok őse, mert Orseolo Pétert követően Vászoly fiai András, majd Béla került a magyar trónra.

III Béla című könyvemben, Aba Sámuel és Vászoly két későbbi leszármazottja, találkoznak, mint Aba táltos és Béla herceg és később, mint király. Aba táltos tanítója volt az ifjú hercegnek és később a királynak lelkitársa és segítője